Internationella Bandyförbundet – Federation of International Bandy (FIB)

fibInternationella Bandyförbundet bildades i Stockholm år 1955. På engelska hette förbundet International Bandy Federation fram till år 2001 då namnet ändrades till Federation of International Bandy (FIB). I skrivande stund består det Internationella Bandyförbundet av drygt 30 nationella medlemsfederationer.

Internationella Bandyförbundet arrangerar bland annat VM i bandy för herrar, damer, herrjuniorer och pojkjuniorer. VM i bandy för herrar hade premiär år 1957 medan VM i bandy för damer spelades första gången år 2004.

Internationella Bandyförbundets verksamhet omfattar både bandy och rinkbandy (f.d. hockeybockey).

Kontaktuppgifter

Internationella Bandyförbundet

c/o Generalsekreterare Bo Nyman

Rullstensvägen 9

826 50 Söderhamn

Telefonnummer: 0270-19797

http://www.worldbandy.com

https://www.facebook.com/worldbandy

https://twitter.com/worldbandy

Exempel på turneringar och mästerskap som anordnas av Internationella Bandyförbundet

 • Världsmästerskapet i bandy
 • Europamästerskapet i bandy
 • World Cup i bandy
 • FIB Champions Cup
 • Europacupen i bandy
 • U23-Världsmästerskapet i bandy
 • F19-Världsmästerskapet i bandy
 • P19-Världsmästerskapet i bandy
 • F17-Nordiska mästerskapet i bandy
 • P17-Nordiska mästerskapet i bandy
 • P15-Världsmästerskapet i bandy

Turneringar och mästerskap som inte anordnas av men är sanktionerade av Internationella Bandyförbundet

 • Asiatiska vinterspelen
 • Russian Government Cup
 • Universiaden

Historia

Bakgrund

fib gloabltInternationella Bandyförbundet grundades i Stockholm år 1955. Sporten bandy hade då spelats ända sedan andra halvan av 1800-talet, och år 1890 hade ett regelverk antagits av både National Bandy Association i England och av dess ryska motsvarighet i Ryssland. Ligue International de Hockey sur Glace (LIHG) bildades i Paris den 15 maj 1908 av representanter från Frankrike, Belgien, Storbritannien, Schweiz och Bohemia (nuvarande Tjeckien). Vid den här tidpunkten sågs bandy och ishockey som varianter av samma spel snarare än som två olika distinkta sporter.

När ishockey, men inte bandy, blev en del av sommar-OS (!) 1920 och vinter-OS 1924 var det startskottet för en period då bandyn rasade i popularitet och ishockey drog åt sig det mesta av strålkastarljuset. Det var egentligen bara i Sovjetunionen och några av de Nordiska länderna som bandy fortsatte vara en populärt sport.

På 1940-talet enades Sverige, Norge och Finland om ett gemensamt regelverk för sina bandytävlingar. I början av 1950-talet började bandylag från Sovjetunionen spela mot de nordiska lagen, efter att den sovjetiska regimen bestämt sig för att bryta landets självpåtagna isolering på idrottsfronten.

Internationella bandyförbundet bildas

fib bandyI februari 1955 samlades representanter från Sverige, Norge, Finland och Sovjetunionen på Hotell Malmen i Stockholm, och där bildades det Internationella Bandyförbundet den 12 februari. Förbundet antog en regelsamling som skulle gälla för alla bandy världen över som skedde med förbundets godkännande. Man valde också svenske Gunnar Galin till ordförande, en position som han behöll i över tio år. 1957 hölls för första gången världsmästerskapet i bandy (Bandy World Championships) för herrar. År 1979 flyttades förbundets huvudkontor till Sverige, och här har det förblivit sedan dess.

Som nämnts ovan var förbundets engelska namn International Bandy Federation (IBF) fram till år 2001 då man bytte namn till Federation of International Bandy (FIB). Anledningen till namnbytet var att den Internationella Olympiska Kommittén nu officiellt hade erkänt bandy som en sport, men akronymen IBF blev ett problem i detta sammanhang eftersom den redan användes av International Badminton Federation. (Som kuriosa kan nämnas att Internationel Badminton Federation bytte namn till Badminton World Federation år 2006 och sedan dess har använt sig av akronymen BWF istället för IBF.)