Innebandy

Innebandy är en av de absolut största sporterna i Sverige, både om man räknar antalet utövare och antalet registrerade spelare. Detta innebär också att innebandy är en av Sveriges populäraste lagidrotter. Det finns cirka 125 000 registrerade innebandyspelare i landet, fördelade över drygt tusen innebandyklubbar.

innebandy lagInnebandy spelas av både barn och vuxna, och är mycket vanligt förekommande på skolor, fritidshem och i Korpverksamhet. Bland vuxna är det vanligt att arbetskollegor och andra kompisgäng träffas för att spela innebandy under informella former – av sociala skäl, för att ha roligt och som motion snarare än för att öva upp sig till tävlingsnivå.

Om innebandy

Sporten innebandy hör till kategorierna bollsport, lagsport, kontaktsport och inomhussport. Till skillnad från klassisk bandy som spelas utomhus på is spelas innebandy inomhus, och man använder sig inte av bandyns ”röda nystan” utan av en mycket lätt innebandyboll av plast som är ihålig och har 26 hål i sig (hålen gör att bollen släpper igenom mycket luft). Innebandybollen är vanligen vit.

Under en innebandymatch har varje lag fem utespelare på plan plus en målvakt. Under matchens gång byter man utespelare löpande, ungefär som i ishockey. Det maximala antalet spelare per lag och match är 20 stycken.

Utespelarna har varsin innebandyklubba, medan målvakterna är utan klubba. En innebandyklubba är vanligen tillverkad av plast och kompositmaterial. Innebandymålet är ungefär lika stort som ett ishockeymål. Målvakten bär hjälm, det gör däremot inte utespelarna.

Exempel på länder där innebandy är en välkänd sport är Sverige, Finland, Norge, Schweiz och Tjeckien.

Historik

Innebandy började spelas i Sverige under 1960-talet. Den första innebandyklubben, Sala IBK, grundades i Sala den 21 september 1979. Detta var inte bara Sveriges utan världens första innebandyklubb. Så småningom bildades även Svenska Innebandysällskapet för att få till en samordning kring regler och tävlingar i Sverige.

innebandyDet första svenska riksmästerskapet i innebandy ägde rum i Västerås i oktober 1980. Totalt 18 lag deltog och vann gjorde JiTe från Åstorp. Sportnytt rapporterade från evenemanget, vilket hjälpte till att ytterligare öka intresset för innebandy i Sverige.

Den 7 november 1981 bildades för första gången ett nationsförbund för innebandy: Svenska Innebandyförbundet. Svenska Innebandyförbundet var till en början en del av Svenska Landhockeyförbundet, men blev i november 1985 upptagna som fullvärdiga medlemmar av Riksidrottsförbundet.

Från Sverige började innebandyn spridas till andra länder, och särskilt populärt blev sporten i länder som redan hade en tradition av ishockey eller liknande klubbspel. Sverige, Finland, Norge, Schweiz och Tjeckien är alla exempel på länder med en jämförelsevis långvarig innebandytradition.

När det Internationella innebandyförbundet bildades i Huskvarna den 12 maj 1986 var grundarna de nationella innebandyförbunden för Sverige, Finland och Schweiz. Det var först i början av 1990-talet som nationella innebandyförbund från andra länder började ansluta sig (bland annat Danmark, Norge, Ryssland, Tjeckien och Ungern).

Innebandyns framväxt som internationell tävlingsidrott

 • Första European Cup för herrar äger rum i Sverige 1993.
 • Första European Cup för damer äger rum i Finland 1993.
 • Första European Championships för herrar äger rum i Finland 1994.
 • Första European Championships för damer äger rum i Schweiz 1995.
 • Första världsmästerskapet för herrar äger rum i Sverige 1996.
 • Första världsmästerskapet för damer äger rum på Åland 1997.
 • År 2000 blir Internationella innebandyförbundet provisorisk medlem i General Association of International Sports Federations (GAISF), och år 2004 uppgraderas detta till ett ordinarie medlemskap.
 • År 2008 blir Internationella innebandyförbundet provisorisk medlem i Internationella Olympiska Kommittén, och år 2011 uppgraderas detta till ett ordinarie medlemskap.Innebandy är i skrivande stund inte en del av de olympiska spelen, men Internationella innebandyförbundet arbetar för att sporten ska bli det.

Regler

innebandy reglerDetta är en inte någon fullständig regelsamling, utan bara ett axplock av regler från Internationella innebandyförbundet. För mer detaljerad och uppdaterad information, besök Internationella innebandyförbundet (International Floorball Federation).

 • Internationella innebandyförbundet stipulerar att de tävlingar som sanktioneras av förbundet ska spelas på en plan som är minst 36 meter x 18 meter och max 44 meter x 22 meter. Det finns alltså en viss flexibilitet här rörande planens storlek. Vanligast är att matcher spelas på en plan som mäter 40 meter x 20 meter.Takhöjden ska vara 7 meter eller högre.
 • För vuxna spelare består matcherna av tre perioder, där varje period är 20 minuter lång. Under matchen infaller två pauser, som var och en är 10 minuter lång. (Pauserna ligger mellan 1:a och 2:a och mellan 2:a och 3:e perioden.) Inför varje ny period sker sidbyte.För de högsta divisionerna tillämpas alltid regeln om effektiv speltid. I de lägre divisionerna gäller denna regel endast för de tre sista minuterna i den tredje perioden, i övrigt stannas klockan endast vid mål, utvisning och på domarens signal.
 • Slag på klubban är ej tillåtet.
 • Hakning är ej tillåtet.
 • Att spela bollen med handen eller nicka är ej tillåtet.
 • Exempel på möjliga påföljder vid regelbrott under en match är frislag, straffslag och utvisning. Det finns fyra olika sorters utvisningar: 2 minuters utvisning, 5 minuters utvisning, 2+10 minuters utvisning och matchstraff. 2+10 minuters utvisning innebär att den utvisade spelaren är utvisad i 10 minuter, men att laget får ta in en annan spelare som ersättare efter 2 minuter. (Laget behöver alltså bara spela med 4 utespelare i två minuter.)